Zangles

Een leuke zangtechniek die werkt

Het is fijn als je ongehinderd door allerlei technische obstakels kunt zingen. Een goeie zangtechniek kan je daarbij helpen.

De Deense zangeres/zanglerares Cathrine Sadolin heeft een glashelder systeem voor het gebruik van de stem ontdekt. Complete Vocal Technique is een concrete, efficiënte en wetenschappelijk onderbouwde zangmethode die zich heeft bewezen in de praktijk en door steeds meer professionele zangers wordt gebruikt.

De methode leert de zanger om álle geluiden in álle muziekstijlen op een gezonde manier te maken. Om deze rede heet het ook Complete Vocal Technique. In CVT speelt smaak (vooral die van de zangdocent) geen rol en de technieken zijn toepasbaar in alle muziekstijlen, van pop tot klassiek, van jazz tot heavy-metal.

Centraal in Cathrin’s visie

  • het geloof dat álle klanken op een verantwoorde manier geproduceerd kunnen worden, mits de onderliggende basis-zangtechniek goed is. Ruig zingen bijvoorbeeld is hierdoor niet meer alleen weggelegd voor zware drinkers, rokers en nachtbrakers.
  • zingen is niet zo moeilijk, en met de juiste aanwijzingen kun je in korte tijd veel vooruitgang boeken.
  • Zangtechniek moet meteen werken. Jarenlange training, vaak met weinig of slecht aantoonbaar resultaat, is niet altijd nodig. Het volstaat om alleen aan die aspecten van je zang te werken die jij wilt corrigeren. We gaan niet sleutelen aan zaken waarover je tevreden bent en die goed klinken en gezond aanvoelen.

Ongeschoolde zangers die goed zingen?

Deze zangmethode is het resultaat van meer dan 25 jaar onderzoek naar de zangstem gebaseerd op de anatomie van het menselijk lichaam in combinatie met een brede ervaring met zangers die jarenlang zongen met een ander geluid dan de traditionele westerse klassieke klank, zonder hun stem te beschadigen. Haar uitgangspunt is dat deze zangers wel een goede techniek moeten hebben als ze zo lang blijven zingen en nog steeds fantastisch klinken.

Hoe doen ze dat?

Ze ging op zoek naar de gemeenschappelijk factoren in hun zang om een onderliggende structuur te ontdekken in de diverse klanken en het bleek dat die er inderdaad in zat. Al deze ervaringen en ontdekkingen heeft ze vervolgens samengebracht in Complete Vocal Technique. Ze bracht het boek “Complete Vocal Technique” (te koop bij iedere muziekhandel en via internet) uit, en stichtte in 2005 in Kopenhagen het Complete Vocal Institute, het dynamisch kloppende hart van waaruit deze fantastisch zangmethode langzaam maar zeker de wereld verovert. De onvermoeibare en enthousiaste Cathrine gaat ondertussen gewoon verder met haar onderzoek, waardoor CVT nog steeds in ontwikkeling is.

Sinds een aantal jaren doet zij wetenschappelijk onderzoek naar de (zang)stem in samenwerking met Dr. Julian McGlashan van Queens Medical Center, Nottingham (UK). (Voor meer informatie over CVT www.completevocalinstitute.com)

Neem contact op

Voor vragen of een proefles

2 + 7 =

Tel. 06-41780228
info@zin-in-zang.nl